Turun konservatorio

Näytä valikko

Osaa orkesteria, someta streamiä ja sovella stemmausta!

Lukuvuonna 2017–18 Opetushallitus rahoittaa teknologia- ja orkesterihanketta taiteen perusopetuksessa. Hankkeeseen kuuluu eri osa-alueita, joilla testaillaan, kuinka teknologiaa voisi hyödyntää orkesterisoittamisessa.

Streamaus

Hankkeessa kokeillaan sitä, kuinka streamataan yhteisharjoituksia ja konsertteja. Samalla testataan, mitä iloa ja hyötyä siitä on musiikin oppimiseen esimerkiksi silloin, kun soittajat asuvat useamman kunnan alueella, jopa 100 km:n päässä toisistaan. Streamauksella tarkoitetaan reaaliaikaisen videokuvan välittämistä verkossa. Sen avulla pystyy seuraamaan omaa osuutta ja kaverien soittoa, vaikkei itse ole paikalla, ja hyödyntämään tätä oman oppimisen tukena. Harjoitusten streamauksia voidaan lähettää suljetulla alustalla hanketoimijoiden ja hankeorkesterin avuksi. Konserttistreamaukset jäävät myös Facebook-sivustolle soittajien itsensä katsottaviksi ja tykättäviksi.

Stemmakaraokesovellus

Oletko kuullut stemmakaraokesta? Me emme olleet aikaisemmin kuulleet, mutta nyt tätä on kehitelty ja kokeillaan. Tällä systeemillä voit soittaa kuin “karaokena” vaikka kotoa käsin omaa stemmaasi Musescore-sovelluksen säestyksellä. Voit käyttää älypuhelintasi tai muuta laitetta, kun musiikki on ladattu sähköisessä muodossa. Samalla voit katsoa musiikin mukana liikkuvaa nuottikuvaa, joko koko orkesterin partituuria tai vain omaa stemmaasi. Soita mukana, tutustu muuten, opi muiden osuuksista!

Miten orkesteri tähän liittyy?

Kaikkea tätä kokeillaan lukuvuonna 2017–18 puhallinyhtyeiden ja -orkesterien avulla. Toivottavasti saamme näistä hyvät kokemukset, joita pystytään hyödyntämään muihinkin kokoonpanoihin!

Ketkä ovat mukana hankkeessa?

Hanketta koordinoi Turun konservatorio. Hankekumppaneita ovat Turun seudun musiikkiopisto, Musiikkiopisto Arkipelag ja Salon musiikkiopisto.

Teknologiahankkeen orkesterin kevään aikataulu

Torstai 15.2. klo 18–19.30 Turun konservatorion Seili-sali
Hankeorkesteri johtajineen sekä teknologiavastaava kokoontuvat yhteiseen infotilaisuuteen, selvitetään osallistujille hankkeen tarkoitus, toimintatavat laitteiden kanssa sekä annetaan aikataulut sekä toimintaohjeet stemmojen harjoitteluun. Lopuksi orkesteri käy läpi hankkeeseen liittyvät kappaleet, striimaus.

Maanantai 12.3. klo 12.00 Puhallinpäiväfanfaarin streamaus (Sigyn-sali)

Keskiviikko 28.3. klo 17.30–19.00, Turun konservatorion Soini-sali
Orkesteriharjoitus, streamaus

Lauantai 5.5.2018 klo 11–13,  Turun konservatorion Crichton-sali
Orkesteriharjoitus, streamaus

Keskiviikko 16.5.2018 klo 18 Turun kaupunginkirjaston sisäpiha, Linnankatu 2
Esiintyminen konservatorion puhaltajien kanssa samassa konsertissa.