Olet tässä: Opetus > CembaloCembalo

Cembalo on pianon edeltäjä ja oli omana aikanaan yhtä suosittu soitin kuin piano on nykyään.  Cembalolla soitetaan renessanssin ja barokin ajan musiikkia yhteensä noin 300 vuoden ajalta eli 1500-luvulta 1700-luvun lopulle. Kuten pianolla, myös cembalolla voi soittaa sekä ns. vakavaa että vähän kevyempää musiikkia em. aikakausilta. Musiikin tyylit vaihtelevat myös sen mukaan, mikä maa on kyseessä. Ranskalainen musiikki on hyvin erilaista kuin saksalainen tai italialainen jne. Cembalolle on sävelletty myös uutta musiikkia.

Mahdollisuudet yhteismusisointiin ovat cembalonsoittajalla erinomaiset. Esimerkiksi jousisoittajat ja monet puhaltajat kuten vaikkapa huilistit soittavat jatkuvasti barokkimusiikkia, johon säestyssoittimeksi sopii parhaiten cembalo. Usein säestys soitetaan sointumerkeistä, aivan kuten nykyajan vapaassa säestyksessä. Tämän taidon harjoittelu onkin olennainen osa cembalonsoiton opiskelua.

Cembalonsoiton opiskelu Turun konservatoriossa

Cembalonsoittoa voi Turun konservatoriossa opiskella perusasteella, musiikkiopistotasolla, aikuis- ja erikoisosastolla sekä ammatillisessa peruskoulutuksessa. Kevyen kosketuksensa ansiosta se soveltuu hyvin vasta-alkajalle ja esimerkiksi hentorakenteiselle.

Cembaloita on Turussa useita ja monissa pienemmissäkin kaupungeissa ainakin yksi. Cembaloa ei voi noin vain mennä soitinkaupasta ostamaan, vaan ne tehdään tilauksesta käsityönä ja ovat melkoisen hintavia. Siksi opiskelu Turun konservatoriossa ei edellytä akustisen cembalon hankintaa  ja useimmiten opiskelijat harjoittelevatkin konservatorion soittimilla. Kotiharjoitussoittimeksi voi hankkia  sähköcembalon, kunhan osa harjoittelusta (esim. yhtenä päivänä viikossa) tapahtuu konservatorion soittimilla.

Lisätietoja aiheesta (myös sähköcembalon hankinnasta) antaa soitonopettaja Aino Laukola.