Olet tässä: Opetus > HarppuHarppu

Harppu sopii soittimeksi kaiken ikäisille. Harpun soiton voi aloittaa 5-6-vuotiaana, riippuen lapsen kehitystasosta. Harppuopinnot voi hyvin aloittaa myös kouluiässä tai aikuisena. Ensimmäisillä soittotunneilla harpun kanssa pääsee heti soittamaan kauniita sävelmiä. Koska jokaisen äänen (eli kielen) voi nähdä, voi yksinkertaisten melodioiden soittamisen oppia nopeasti.

Harppuoppilaat aloittavat harpunsoiton tyypillisesti soittaen pikkuharppua eli vipuharppua. Siinä on noin 27-36 kieltä ja soittimen korkeus on noin 130 cm. Pikkuharppua mahtuu kuljettamaan yleensä auton takapenkillä poikittain. Pikkuharpulle sopii hyvin aloittelijoiden kevyt soittotapa ja sen ääni on kauniin vieno. Sävellajeja tai yksittäisten kielten sävelkorkeutta voi muuttaa nostamalla tai laskemalla kielten yläpuolelta löytyviä vipuja. Oppilasharppuja myydään Suomessa sekä uutena että käytettynä. Viime vuosina tarjolle on tullut enemmän sekä stipendi- ja vuokraharppuja.

Pidemmälle edistyneet oppilaat siirtyvät soittamaan pedaaliharppua, kun soittotekniikka on edistynyt ja soitettavissa kappaleissa tarvitaan pedaaliharppujen erityispiirteitä. Pedaaliharpuissa on seitsemän pedaalia ja niistä jokaisessa on kolme asemaa. Pedaalien ollessa keskiasennossa harpun sävellaji on C-duuri eli sen sävelet ovat samat kuin pianon valkoiset koskettimet. Jaloilla käytettäviä pedaaleja tarvitaan kun harpulla halutaan soittaa muunnesäveliä tai vaihtaa sävellajia. Pedaaliharpuissa on usein 44, 46 tai 47 kieltä ja niiden korkeus on noin 185 cm.

Pedaaliharppua kuljetetaankin usein farmariautossa penkit alas kääntyneenä tai pakettiautossa isossa kuljetuslaatikossa. Kuljetuksen hankaluudesta ja riskeistä johtuen harppuja pyritään kuljettamaan vähän. Harpputunneille ei kuljeteta omaa soitinta vaan musiikinopetuksessa käytetään pääsääntöisesti oppilaitoksen omia soittimia.

Historiaa

Harppu on yksi kaikkein vanhimmista kielisoittimista. Egyptissä harppua on soitettu jo vuonna 2500 ennen ajanlaskumme alkua. Euroopassa harppua alettiin soittaa 700-luvulla. Orkestereihin harppu otettiin mukaan 1700-luvulla ja muun muassa Hector Berliozin ja Richard Wagnerin sävellysten myötä harppu vakiinnutti paikkansa sinfoniaorkesterisoittimien jäsenenä.

Erityisesti ranskalaisten harpisti-harpunsoitonopettaja-säveltäjien kuten Henrietté Renien, Marcel Grandjanyn, Marcel Tournierin ja Carlos Salzedon säveltämät sooloharpputeokset ovat usein harpisteille rakkaimpia. Harppu on erinomainen kamarimusiikkisoitin, jonka kanssa voi soittaa yhdessä kaikkien muiden soittimien kanssa sekä laulaa.

Suomen Harpistit ry

Turun konservatorion harpistit osallistuvat aktiivisesti Suomen Harpistit ry:n toimintaan, esimerkiksi mestarikursseille ja yhteissoittotapahtumiin. Lisätietoja yhdistyksestä löytyy Suomen harpistit ry:n nettisivuilta https://harpistit.wordpress.com.

Harpunsoitto Turun konservatoriolla

Turun konservatoriossa harpunsoittoa voi opiskella kaikilla osastoilla. Oppilaina on sekä koululaisia että nuoria aikuisia. Harpunsoittoa voi kokeilla esimerkiksi soitinkokeiluissa konservatorion opettajan johdolla.

Lisätietoja

Harpunsoitonopettaja Krista Leivo, krista.leivo@turunkonservatorio.fi