Olet tässä: Orkesterit ja Kuorot > KamarikuoroTurun konservatorion kamarikuoro

"3 kultaleimaa. Turun konservatorion kamarikuoron sointi on vaikuttavan täyteläinen ja persoonallinen. [...] Kuoron musiikilliset taidot ovat sekä yksilötasolla että kollektiivisesti erinomaiset, ja taitava johtaja rakentaa sointia taitavasti balansoiden. Toteutus syntyy musiikin ehdoilla pakottomasti ja johtajan hyvin vähäeleisessä, mutta tarkassa ohjauksessa." 

Tampereen Sävelen tuomariston palaute kesäkuussa 2015


Turun konservatorion kamarikuoro syntyi vuonna 2003 ideasta luoda Turkuun korkeatasoinen kamarikuoro, jonka laulajistona on kokeneita kuorolaulajia, laulun opiskelijoita sekä jo valmistuneita laulajia. Sekakuoron ensimmäisenä johtajana toimi Timo Lehtovaara. Syksystä 2008 kuoroa johti Markus Yli-Jokipii. Diplomikuoronjohtaja Esko Kallio aloitti kuoron johdossa syksyllä 2013 ja on sittemmin siivittänyt kuoron menestykseen mm. Tampereen Sävelessä 2015.

Turun konservatorion kamarikuoro on ehtinyt kunnostautua sekä säestyksettömien että orkesterisäestyksellisten teosten esittäjänä ja kantaesittäjänä. Se oli mukana järjestämässä Turun konservatorion pohjoismaista kuorosävellyskilpailua vuonna 2007 esittäen kilpailun finaalikonsertin, joka lähetettiin myös YLE Radio 1:ssä.

Kuoron a cappella -sointi taipuu uuden musiikin ohella niin renessanssiohjelmistoon kuin keskeiseen romanttiseen kuoromusiikkiin. Sen koko mukautuu ohjelmiston vaatimusten mukaan pienestä yhtyeestä noin 40-henkiseen sekakuoroon. Turun konservatorion kamarikuoro on tehnyt orkesteriyhteistyötä mm. Turun filharmonisen orkesterin, Sigyn sinfonietan ja Laivaston soittokunnan kanssa. Laaja säestyksellisten teosten ohjelmisto käsittää mm. Uuno Klamin Psalmus-oratorion sekä Gabriel Faurén, Maurice Duruflén, W. A. Mozartin ja Johannes Brahmsin Requiemit.

Konserttilavojen lisäksi Turun konservatorion kamarikuoro esiintyy myös näyttämöllä. Vuonna 2011 kuoro toimi Mikko Heiniön uuden menestysoopperan E​erik XIV ​kuorona. Turun konservatorion kamarikuoro on tehnyt konserttimatkoja kotimaan ohella Italiaan, Viroon ja Irlantiin. Keväällä 2013 kuoro palkittiin Corkin kansainvälisessä kuorokilpailussa parhaasta elävän, eurooppalaisen nykysäveltäjän teoksen esityksestä. Syksyllä 2014 kuoro matkasi kunniakonsuli Leonardo Ferragamon ja italialaisen sekakuoro Sesto In Canton kutsusta Firenzeen ja Sesto Fiorentinoon edustamaan ystävyyskaupunki Turkua. Kuoro palkittiin kesällä 2015 Tampereen sävelen kansainvälisessä kuorokatselmuksessa kolmella kultaleimalla eli kilpailujen korkeimmalla palkintokategorialla. Syksynä 2016 kuoro osallistuu V Kansainväliseen Harald Andersén -kamarikuorokilpailuun Helsingissä.

Turun konservatorion kamarikuoro harjoittelee pääasiassa tiistaisin kello 18–21 konservatorion auditoriossa. Kuoron hallituksen tavoitat sähköpostitse osoitteesta kamarikuoro[at]gmail.com tai puhelimitse numerosta 040 5797 647. Toteutamme mielellämme musiikkiesityksiä myös tilauksesta. 

Ajankohtaista


Sota, rauha ja vapahdus

Turun konservatorion kamarikuoro lievittää uutistulvan luomaa ahdistusta musiikin keinoin. Konsertin teemaa "Sota, rauha ja vapahdus" käsitellään Regerin, Tavenerin, Brucknerin, Mauersbergerin, Distlerin, Pärtin ja Whittallin teosten kautta. Osalla sävellyksistä on syntyhistoriansa sodan melskeessä, ja toisilla teoksista on taas kyky luoda täydellinen rauha siihen tilaan, jossa ne soivat. Kuoro laulaa konsertin kokonaisuudessaan a cappella, ja konsertin johtaa Esko Kallio.

Vapaa pääsy

TERVETULOA!

Käsiohjelma 15 / 10 euroa
Käsiohjelmat ennakkomyynnissä kuorolaisilla.

Tapahtumamme ovat osana SPR:n Kulttuuriystävätoimintaa.
Maksuvälineinä käyvät käteinen ja Smartum-kulttuurisetelit.

www.turunkonservatorio.fi/kamarikuoro
www.facebook.com/kamarikuoro

Lisätietoa ja lippuvarauksia:
kamarikuoro@gmail.com
040 5797 647

Tervetuloa!

VAPAA PÄÄSY

Käsiohjelma 15 / 10 euroa. Maksuvälineenä käyvät myös Smartum-kulttuurisetelit.

Tapahtumamme ovat osana SPR:n Kulttuuriystävätoimintaa. Lue lisää toiminnasta täältä.


Olemme myös Facebookissa: www.facebook.com/kamarikuoro 
ja Instagramissa: https://www.instagram.com/turunkonservatorionkamarikuoro/

Menneitä tapahtumia

La 26.11.2016 Kosken kirkko ja ti 29.11. Mikaelinkirkko
Antonín Dvořák: D-duurimessu Op. 86

Antonín Dvořák (1841–1904) ja Leoš Janáček (1854–1928) tunnetaan etenkin suurimuotoisista sävellyksistään kuten oopperoista Rusalka tai Jenůfa tai usein kuullusta Uuden maailman sinfoniasta. Säveltäjät olivat osittain toistensa aikalaisia, mutta loivat omintakeiset sävelkielensä, ensimmäinen isänmaallisuutta uhkuvalla runsaudella, jälkimmäinen modernilla ja energisen rytmisellä otteella. Turun konservatorion kamarikuoron kaamoskonserttien 26. ja 29.11. ohjelmistoon on valittu kummaltakin yksi intiimimpi, mutta temperamenttinen teos: Dvořákin Messu D-duuri Op. 86 kuorolle, solisteille ja uruille vuodelta 1887 sekä Janáčekin Otčenáš (Isä meidän) kuorolle, solistille, uruille ja harpulle vuodelta 1906.

Ti 1.6.2016 Sigyn-salissa, La 10.9. Sauvon kirkossa (Candominon ja Candominin kanssa), 11.9. Vanha Raatihuone, Turku, Ke 21.9. Naantalin seurakuntatalo
Merellelähtö - Kohti Harald Andersénia

Turun konservatorion kamarikuoro läpäisi arvostetun, kansainvälisen Harald Andersén -kamarikuorokilpailun esikarsinnan, ja antoi esimakua kisakuntoonsa ja vaativaan kisaohjelmistoonsa. 
 

La 21.11.2015 Turun Maarian kirkossa ja la 5.3.2016 Helsingin Olaus Petrin kirkossa
Herbert Howells: Requiem

Konsertin pääteoksena kuultiin brittisäveltäjä Herbert Howellsin kuusiosainen Requiem sekakuorolle ja baritoni- ja tenorisolisteille. Teos sävellettiin 1930-luvun alussa, mutta julkaistiin vasta vuonna 1980, ja se onkin jäänyt vaille sen ansaitsemaa huomiota erityisesti Brittein saarten ulkopuolella. Howellsin Requiemia voi hyvin sanoa yhdeksi kaikkein koskettavimmista sävellyksistä 1900-luvun brittiläisessä kuoromusiikissa, ja siinä voi kuulla niin kaikuja Tallisin ajan renessanssipolyfoniasta kuin myös sukulaisuutta Vaughan Williamsin romanttissointisempaan kuorotekstuuriin. Kuoro esitti konsertissa myös Palestrinan kaksoiskuoromotetin Jubilate Deo sekä Matthew Whittallin (s. 1975) teoksen Love is Little, joka perustuu amerikkalaiseen kveekarihymniin. Ohjelman täydensivät kuorolaisten sooloesitykset Turussa ja Helsingissä espoolaisen kamarikuoro Candominon ohjelmisto.
 


Tampereen Säveleen lähtökonsertti sunnuntaina 24.5.
Omenapuiden kukkiessa

Kaksi valioluokan kamarikuoroa on suuntasi kesäkuun alussa Tampereen Sävelen kuorokatselmukseen. Sitä ennen turkulaisyleisölle tarjottiin aitiopaikat kuulla kisaa varten tarkoin hiottu katselmusohjelmisto ja muuta tuoretta ja kiinnostavaa repertuaaria. Chorus Iucundus yllätti kuulijat lisäämällä Sibeliuksen seuraan mm. Björkin, Makrigiannisin, Makaroffin ja Kähärän lauluja. Turun konservatorion kamarikuoro puolestaan täydensi kansallissäveltäjämme teoksia Poulencin, Debussyn, Vasksin ja latvialaisten kansanlaulujen yhdistelmällä. Ylösnousemuskappelin konsertin johtavat Timo Lehtovaara ja Esko Kallio.
 

Hyväntekeväisyyskonsertti perjantaina 6.3.
The little match girl passion

Turun konservatorion kamarikuoro piti yhteistyössä konservatorion lapsikuoro Auriellan ja Turun ensi- ja turvakodin kanssa hyväntekeväisyyskonsertin Turun Mikaelinkirkossa (Puistokatu 16). Konsertin tuotto lahjoitettiin Turun ensi- ja turvakodin kriisi- ja väkivaltatyöhön.

Avausnumerona kamarikuoro esitti sellisti Erkki Lahesmaan kanssa Jocelyn Morlockin riipaisevan vangitsevan teoksen Exaudi. Lapsikuoro Auriella täydensi illan teemaa lasten näkökulmalla laulamalla Jari Levyn, Alice Tegnerin ja Pentti Rasinkankaan kappaleita sekä kansanlauluja. Loppuhuipennuksena kuultiin David Langin koskettava The little match girl passion, jonka johdantona Pekka Alonen luki H. C. Andersenin sadun suomeksi. H. C. Andersenin satuun pohjautuva pienen tulitikkutytön kärsimystarina on ajatuksia herättävä tulkinta ajankohtaisesta aiheesta: lastensuojelusta ja heikkojen ahdingosta. 
http://www.turunkonservatorio.fi/sivu/Lapsikuoro_Auriella
 

Kamarikuoron kaamoskonsertti
Aurinko armas

Turun konservatorion kamarikuoro lauloi auringonpaistetta pohjoisen marraskuun pimeyteen 20.11.14. Sibelius-museossa. Konsertissaan kuoro esitti muun muassa kolmannen osan Joby Talbotin järkälemäisestä a cappella -sarjasta Path of Miracles. Latvialaisen Pēteris Vasksin varhaisiin sävellyksiin kuuluva Mate saule (Äiti aurinko) hehkui varhaisen aamun auringonnousua, luonnon ja ikuisuuden teemoja. Virolaisen Veljo Tormiksen seitsenosainen sarja Sügismaastikud (Syysmaisemia) soi puolestaan syksyisempää valoa välähdyksenomaisissa ja hienovaraisissa kuvissaan. Lisäksi konsertissa kuultiin latvialaisia kansanlaulusovituksia ja kansanlaulumaisuudesta ammentavaa musiikkia mm. nykysäveltäjä Matthew Whittallilta ja Nils-Eric Fougstedtilta sekä Debussyn ja Palmgrenin kuulaita lauluja.

 

Kuoro edusti Turkua ystävyyskaupungissa
Edustusmatka Firenzeen ja Sesto Fiorentinoon 16.–19.10.14

Turun konservatorion kamarikuoro toteutti lokakuussa 2014 nelipäiväisen edustus- ja konserttimatkan Italiaan. Suomen kunniakonsuli Italiassa, Leonardo Ferragamo ja sekakuoro Sesto In Canto olivat kutsuneet Turun konservatorion kamarikuoron vierailulle Firenzeen ja Sesto Fiorentinoon. Matkansa aikana kuoro piti kuoronjohtaja Esko Kallion johdolla kolme yhteiskonserttia vastaanottavan kuoron kanssa merkittävissä toscanalaisissa kulttuurikohteissa, Medicien palatsi Villa La Petraiassa, renessanssipalatsi Palazzo Strozzissa sekä Pieve di San Martinon kirkossa sekä markkinoi Turun kaupunkia Firenzessä. Myös Turun kaupungin kv-päällikkö Mika Akkanen osallistui tuomalla kaupungin tervehdyksen ystävyyskaupungin edustajille.  Kuoroyhteistyön toivotaan jatkuvan vastavuoroisena kulttuurivaihtona tulevina vuosina ja innostavan kaupunkeja entistä tiiviimpään yhteistyöhön keskenään.
www.sestoincanto.org


 

Lauantaina 24.5.14 Helsingin Lauttasaaren kirkossa ja sunnuntaina 25.5. Turun Ylösnousemuskappelissa.
Kevätäänenväreet – Spring Chords

Hemmottelimme musiikinystäviä Turussa ja Helsingissä yhteiskonserteilla Kevätäänenväreet – Spring Chords.  Yhteensä neljä taidokasta kuoroa, Turun konservatorion kamarikuoro, hiljattain perustettu helsinkiläinen Kamarikuoro Värinä sekä virginialaiskuorot Choir of the College of William and Mary ja Botetourt Chamber Singers esittivät keväistä ohjelmistoaan. Konserteissa kuultiin mm. Rheinbergerin, Debussyn, Palmgrenin, Rautavaaran ja Fougstedtin musiikkia.  Yhdysvaltalaisvieraamme tulkitsivat Schützin, Dafnisin ja Dettin teoksia.  Konsertin johtivat Esko Kallio, Noora Hirn, James Armstrong ja Jamie Bartlett.
www.kamarikuorovarina.fi
choir.blogs.wm.edu
http://web.wm.edu/so/botetourtsingers/home.html


 

Lauantaina 12.4.14 Turun Mikaelinkirkossa
David Lang: The Little Match Girl Passion

David Langin Pulitzer-palkittu teos The Little Match Girl Passion kuullaan nyt ensi kertaa Turussa. H. C. Andersenin satuun pohjautuva pienen tulitikkutytön kärsimystarina toi uuden vivahteen pääsiäisajan passiomusiikin kirjoon. Suomenkielisenä tarinankertojana esiintyi Pekka Alonen, ja itse teos laulettiin englanniksi. Turun konservatorion kamarikuoro tulkitsi konsertissaan myös rekonstruktion Bachin koraaleista ja d-mollipartitasta viululle. Teoksen solistina soitti viulisti Annemarie Åström. Konsertin johti Esko Kallio.


 

Sunnuntaina 17.11.13
Ylösnousemuskappelissa lauluja pyhiinvaellusreittien varrelta

Turun konservatorion kamarikuoro konsertoi ensi kertaa Turussa uuden johtajansa, Esko Kallion kanssa lauantaina 16.11.2013 kello 18 Helsingin Olaus Petrin kirkossa ja sunnuntaina 17.11. kello 16 Turun Ylösnousemuskappelissa. Kuoro tulkitsi konsertissaan säestyksettömiä teoksia kansainvälisiltä "matkaoppailta" Johannes Brahms, Francis Poulenc, Thomas Tallis, Giovanni Pierluigi da Palestrina, Rudolf Mauersberger sekä Joby Talbot. Brittiläisen nykysäveltäjä Talbotin teosta Path of Miracles kuultiin nyt ensi kertaa Suomessa, kun kuoro esitti laajan teoksen neljännen osan. Helsingin konsertti järjestettiin yhdessä Espoon nuorisokuoro Candominon kanssa, Turussa konsertissa esiintyi kuoron lisäksi urkuri Toni Heino.


 

Toukokuu 2013
Turun konservatorion kamarikuoro palasi voitokkaana Irlannista

Turun konservatorion kamarikuoro palasi kilpailumatkaltaan Irlannista palkittuna nykymusiikin esittäjänä. Markus Yli-Jokipiin johtama kuoro voitti Corkin kansainvälisillä kuorofestivaaleilla (1.–5.5.2013) erikoispalkinnon parhaasta elävän eurooppalaisen säveltäjän teoksen tulkinnasta. Tuliaisiksi saatu upea pokaali kruunaa kuoron juhlavuoden. Se päättää myös tyylikkäästi Yli-Jokipiin, kesällä väistyvän taiteellisen johtajan työrupeaman kuorossa. Syksyllä kuoron johtajana aloittaa diplomikuoronjohtaja Esko Kallio, joka on ansioitunut useiden Helsingin seudun kuorojen pitkäjänteisenä kehittäjänä.

Corkin kansainväliset kuorokilpailut ja -festivaali järjestettiin nyt 59. kerran. Turun konservatorion kamarikuoro läpäisi 30 kuoron esikarsinnan ja valikoitui 10 muun kuoron joukkoon kovatasoiseen kilpailuun ainoana suomalaisena. Kilpakumppanit olivat Ranskasta, USA:sta, Ruotsista, Bulgariasta, Venäjältä, Saksasta, Iso-Britanniasta, Irlannista, Slovakiasta ja Valko-Venäjältä.

Lisätietoa tapahtumasta:
www.corkchoral.ie

Kamarikuoro julkaisi ensilevynsä

Turun konservatorion kamarikuoro julkaisi ensilevynsä Kevätunta lauantaina 8.9.2012 konsertoidessaan Raumalla. Levy sisältää säestyksettömiä seka- ja naiskuorolauluja suomalaisromantikoilta Leevi Madetoja ja Selim Palmgren. Levyllä soivat tunnettujen kappaleiden kuten Miilunpolttaja tai Ei mitään multa puutu lisäksi myös aiemmin äänittämättömät teokset kuten Kaksi pientä lehteä ja Tyyntyy se tuulonen tuiminkin. Kuoroa johtaa Markus Yli-Jokipii, ja levyllä laulaa myös sopraanosolisti Pia Pajala. Levyn kansilehtinen on kaksikielinen (suomi-ruotsi) ja levyn myyntijakelusta huolehtii Fuga Oy.Tilaa levymme Kevätunta hintaan 20 euroa/levy (+ mahd. postituskulut) : kamarikuoro@gmail.com / 040 5797 647