Olet tässä: Opetus > PuupuhaltimetPuupuhallinten esittely


Turun konservatoriossa opetettavia puupuhaltimia ovat huilu, nokkahuilu, klarinetti, oboe, fagotti ja saksofoni. Puupuhaltimiin kuuluvat kaikki puhaltimet, jotka eivät ole vaskipuhaltimia.

Suositellut aloitusiät (ikä vähintään):
  • Huilu 9 vuotta
  • Nokkahuilu 6 vuotta
  • Klarinetti 8 vuotta
  • Oboe 10 vuotta
  • Fagotti 8 vuotta
  • Saksofoni 10 vuotta

Soittajan ikä, varsinkaan ikävuodet 10+, eivät ole este soittoharrastuksen aloittamiseen, päinvastoin. Puhallinsoiton aloittaminen on mahdollista vaikka 15-vuotiaana, mikä ei monessa muussa soittimessa ole välttämättä enää mielekästä.

Puhallinten soittajalle yhteissoitto on oleellinen osa soittamista ja tuo sosiaalisen lisän soittoharrastukseen. Yhteisöllisyys, uudet ystävät ja yhdessä koettu soittamisen ilo ovat puhallinsoitinten soittajalle se potku, joka usein kantaa läpi koko elämän.

Lisätietoja opiskelusta saa kyseisten soitinten opettajilta.

    
Huilu

Huilunsoiton aloitusikänä voidaan pitää 9 vuotta, jolloin soitin on poikkihuilu. 7–8 vuotiaille on saatavilla huilua ns. käyräsuukappaleisena, jonka etuna on käsien pienempi rasitus aloitettaessa. Käsien pituuden kasvaessa huiluun vaihdetaan suora suukappale, jolloin soitin on täydessä koossaan. Yläikärajaa ei ole, soittamisen iloon pääsevät mukaan kaikenikäiset.

Mitään aiempaa kokemusta soittamisesta tai musiikin teoriasta ei tarvita. Alkuun riittää oma soitin ja innostus. Autan mielelläni kaikkia valitsemaan itselleen parhaiten sopivan huilun. Netistä ostettuja ”halpishuiluja” en suosittele, sillä niiden materiaali on usein erittäin huono. Uudet soittimet ovat n. 500 euron hintaisia, käytettyjä ja kunnostettuja saa 300 eurolla.

Huilu on monipuolinen soitin, jolle on kirjoitettu ehtymätön määrä materiaalia popista klassiseen ja barokista jazziin. Yllätyt iloisesti huomatessasi mitä kaikkea huilulla voi saada aikaan.

Lisätietoa: Oleg Sytianko


Nokkahuilu

Nokkahuilu on vanha taidesoitin ja suhteellisen kevyt puhallin pienellekin soittajalle. Nokkahuiluja on monenkokoisia. Soiton voi aloittaa n. 6-vuotiaana sopraanonokkahuilulla ja sormien kasvaessa soitinvalikoimaa voi laajentaa altto-, tenori- ja bassonokkahuilulla.

Nokkahulut valmistetaan puusta, mutta soittoharrastuksen voi aloittaa edullisella muovisoittimella. Nykyään nokkahuilulla voi soittaa kaikenlaista musiikkia: vanhaa ja uutta, klassista ja kevyttä – yksin ja yhdessä. Se on tasavertainen tunteiden tulkki ja osaamiskohde kaikkien muiden soitinten tavoin.

Nokkahuilun soittamisesta on hyötyä, mikäli oppilas myöhemmin haluaa vaihtaa johonkin muuhun puupuhaltimeen, kuten huiluun, oboeen, klarinettiin tai fagottiin.

Lisätietoa: Oleg Sytianko


Klarinetti

Klarinetinsoiton sopiva aloitusikä on n. 8 vuodesta ylöspäin. Joskus olen törmännyt nuorenpiinkin klarinetinsoiton harrastuksen alottaneisiin (6–7-vuotiaisiin). Kymmenen ikävuoden rajapyykin ylittäniden ei tarvitse olla lainkaan huolissaan.

Monet merkittävät eturivin klarinettitaiteilijat ovat aloittaneet oman soitto harrastuksensa vasta esim. 15 ikävuoden jälkeen. Iästä on monessa tapauksessa vain plussaa. Nuorempana aloittavalla olisi suotavaa, että etuhampaat olisivat vaihtuneet jo pysyviin. Klarinettiin on helppo puhaltaa eikä äänen tuottaminen vaadi suurta fyysistä voimaa.

Klarinetti on myös kooltaan ja painoltaan kevyt ja pienikokoinen. Pienellä oppilaalla saattaa aluksi tulla rajoitteita sormien yltämisessä alimmille läpille, mutta se ei ole suuri ongelma. Alempia läppiä voidaan ottaa lisää käyttöön aina tilanteen mukaan.

Klarinetti on helppo soitin, siitä on helppo saada pehmeä ja kaunis ääni ilman turhia ponnisteluita. Klarinetin sävymaailma on yksi laajimmista. Superhiljaiset nyanssit ovat helposti toteutettavissa siinä missä kovemmatkin. Klarinetin ääni sopii loistavasti esim. kerrostaloasujalle.

Klarinetti on hinnaltaan edullinen. Halvimmat oppilasmallit ovat noin 400 euron tietämissä, mutta toisaalta jo huomattavasti paremman puusoittimen saa noin 800 eurolla. Jo selkeästi laadukas, pidemmän tähtäimen oppilasmalli (ammattisoitinta edeltävä malli) maksaa n. 1300 € hopeoidulla ja laadukkaalla koneistolla.

Ammattilaisoittimet maksavat 2000 eurosta ylöspäin. Klarinettiharrastustaan aloittavan on mahdollisuus vuokrata klarinetti Turun konservatoriolta edulliseen parin kympin vuosivuokrahintaan.
 
Klarinetti mahtuu pieneen tilaan. Soitinkotelo on pieni ja kätevä reppuun menevä salkku koska soitin pilkkoutuu viiteen erilliseen osaan.

Klarinettiopintojen ohella on luonnollista osallistua myös konservatorion monipuoliseen orkesteritoimintaan. Yhteisöllisyys on käsin kosketeltavaa ja uusilta ystävyyssuhteilta on vaikea välttyä. Soittaminen on hauska harrastus ja joskus siitä voi tulla jopa ammatti.

Lisätietoa: Outi Heiskanen


Oboe

Oboe on klarinetin kokoinen ja näköinen, mutta suukappale ja sen myötä ääni on erilainen. Se kuuluu kaksoisruoko- eli röörisoittimiin (suukappaleessa on kaksi ruokoa sidottu vastakkain), ja on sukua esim. fagotille ja säkkipillille. Perheeseen kuuluu myös matalampiääninen englannintorvi. Oboen sielukasta ääntä kuulee esimerkiksi monissa elokuvasävelmissä, ja oboe antaa sinfoniaorkesterissa viritysäänen konsertin alussa.

Oboensoitto aloitetaan yleensä noin 10 vuoden iässä tai vanhempana, kun sormet yltävät läpille ja jaksaa puhaltaa reippaasti. Nuorempanakin voi aloittaa, kunhan etuhampaat ovat vaihtuneet.

Oboe on aika harvinainen soitin, joten sen taitajat ovat kysyttyjä orkestereihin ja yhtyeisiin. Soitinkotelo mahtuu reppuun, eli kulkee helposti mukana. Uusi aloittelijan oboe maksaa yli 1000 euroa, mutta konservatoriolla on vuokrasoittimia, joilla voi aloittaa harrastuksen. Soittimen hankinnassa kannattaa käyttää opettajan apua.

Lisätietoa: Satu Ala


Fagotti

Fagotti kuuluu samaan soitinperheeseen kuin oboe ja englannintorvi. Fagotissa puhalletaan kaksoisruokolehdykkään eli rööriin. Soiton voi aloittaa aikaisintaan 8-vuotiaana, ja konservatoriolta voi vuokrata lainasoittimen.

Fagotti on soitin oman tiensä kulkijoille, jota myös maanis-depressiiviseksi voinee luonnehtia: orkesterissa soolot ovat yleensä äärimmäisen vekkuleita ja hauskoja tai äärimmäisen surumielisiä. Fagotisti pääsee soittamaan karaktäärejä laidasta laitaan.

Lisätietoja: kanslia

Saksofoni

Saksofoninsoiton aloittamiseen ei ole olemassa mitään tiettyä ala- eikä yläikärajaa. Tärkein rajoittava tekijä on kämmenen koko. Sormien täytyy ulottua helposti saksofonin ympäri kaikille painikkeille. Käden koko on riittävä yleensä kymmenvuotiaana. Puhallinsoittimissa on eduksi, jos hampaat ovat suhteellisen tasaiset, eikä suurempia purentaongelmia ole.

Saksofoneja on pääasiallisesti käytössä neljää eri kokoa: sopraano-, altto-, tenori- ja baritonisaksofonit. Harrastus on helppo aloittaa alttosaksofonilla. Tenori- ja baritonisaksofonit ovat kokonsa puolesta liian isoja pienelle soittajalle, sopraanosaksofonit puolestaan kalliita.

Konservatoriolla on olemassa muutama alttosaksofoni lainattavaksi vasta-alkajille. Noin vuoden soittamisen jälkeen suositellaan oman soittimen hankkimista, jotta lainasoittimet saadaan vapautumaan aloittaville soittajille.

Myös aloittelijan kannattaa investoida tarpeeksi soittimeensa, halvalla ei yleensä saa kunnollista saksofonia. Halvimpien mallien soitto saattaa olla hyvin vaikeaa, ja jos jo alkuvaiheessa törmää ylitsepääsemättömiin ongelmiin, niin innostus saattaa hiipua nopeasti.

Saksofonia ei kannata ostaa testaamatta sitä ensin. Arvioon soittimen kunnosta ja ominaisuuksista kannattaa käyttää opettajan apua. Soittimen uutuus ei välttämättä ole tae toimivuudesta. Halvimpien kunnollisten alttosaksofonien hinta lähtee n. 800 eurosta. Ammattilaisten ja ammattiopiskelijoiden käyttämät mallit maksavat yleensä 2000–4000 euroa.

Lisätietoa: Pekka Siponen